35. ročník běhu O krušovický soudek

Střídavě jasno a zataženo. Suverénní vítězství mílaře Jana Pokorného. Nekonečná fronta na pivo a párek a dobrá zpráva, že běh O krušovický soudek bude psát svou historii i příští rok.

Startovní listina čítající 241 běžců a běžkyň z téměř celých Čech byla chudší oproti loňsku o pár jmen. Silné zastoupení měl jako loni opět tým TJ Stodůlky Praha, svoji týdenní závodní porci si odběhli Miloš Smrčka a lékař Erwin Beshir ze Zdic a nechyběli ani domácí z TJ Sokol Stochov-Honice.

V 9h:31 minut padl výstřel u Svatováclavského dubu ve Stochově a štrúdl závodníků začal odpočítávat první metry populárního dvaceti kilometrového krosu do krušovického pivovaru. Silnici rychle vystřídala prašná polní cesta do Nového Strašecí a značně natáhla celé startovní pole. Svoje ambice na přední umístění hned od počátku potvrzoval stodůlecký Honza Pokorný. A už před doběhem na vrch Louštín bylo jasné, kdo letos bude králem a získá padesátilitrový soudek zdejšího dvanáctistupňového ležáku.

 DSCN4101 DSCN4119

Jan Pokorný v klidu protíná cílovou pásku před branou pivovaru v čase 1h 12 min 6 s. To většina z nás a se teprve drápe do strmého stoupání na zmíněný Louštín a po kilometrové rovince doslova padá do Krušovic. A máme tu první ženu v cíli Ivanu Collie v minulosti startující za TJ Sokol Unhošť. Ta si oproti loňsku vylepšuje čas o celých 6 minut na 1h 30 min 54 s.

Před poslední zatáčkou závodu, kdy už očekáváte cíl, se objevují první fanoušci a ženou vás do posledních metrů. Po rychlém vydejchání  přichází velká chuť na pivo, ale fronta je snad nekonečná. Klub RedRabbit si dlouhé a dlouhé minuty čekáni zkracuje povídáním s Pavlem Majerem z běžeckého klubu Spona Teplice. Dostáváme pozvánku na už tradiční přespolní běh na Milešovku na sv. Václava a konečně si připíjíme krušovickou desítkou.

Při vyhlášení vítězů se člověk až zarazí u výkonu 60letého atleta Miloše Smrčky, celkově třetího muže ve výsledkové listině. A o tom, jak svědčí mateřství, se přesvědčujeme, když  absolutní vítězka v ženské kategorii Ivana Collie vystupuje v náručí se svou dcerou na stupínek nejvyšší. Pak už má slovo Václav Čížek, duchovní otec závodu, naneštěstí jeho obavy o osud přespolního běhu s 35letou historií jsou rychle zažehnány a je potvrzeno, ze příští poslední dubnovou neděli budeme zase na startu!

  DSCN4184 DSCN4203

 DSCN4224 DSCN4249

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *