Nebojte se běhat

Místo: Praha- Staroměstské náměstí, Akce: Pražský integrovaný maraton, Čas 8 hodin 55 minut  neděle

Stojím na startu maratonu a ptám se: Ptám se sám sebe, patřím sem? Odpovídám si vzápětí, jistě že patřím, stejně jako dalších asi 10 000 běžců. Každý máme v hlavě nějaký svůj cíl. Já třebas, STÁT TADY. Stát zde mezi těmi, kdo našli v sobě dost odvahy a přišli. Sem, dnes a jsou na startu. A nebojí se vyběhnout.

Ale jak to přišlo, začalo, jak se to stalo, že jsem zde? Jednoduché, ačkoliv všeliké duši lidské někdy k nepochopení. Stojím na prahu středního věku, za pár dní oslavím 45 narozeniny. Vím a říkám to všem, VĚK JE JEN POUHÉ ČÍSLO, ale přesto. Poběžím. Poběžím s nimi, nazývají je běžci, maratonci, blázni a já nevím jak ještě. Tohle vím. Jak to dopadne, nikoliv.

V mládí jsem běhal, tedy snažil se. Byl to běh v rámci tréninku na biatlon, skvělý trenér, příprava na úrovni vesnické ligy. Vzešlo z ní dokonce několik skvělých jmen. Ale potom to byl jen 20-letý flám, život bez sportu, dnes již vím, že i bez smyslu. Až koloběžka a střední věk mi otevřel oči a já postupně dával 4 kilometry, ačkoliv aktivní kuřák, zvládal jsem delší a delší tratě. O mé cestě ke koloběhu můžete číst zde v jiném článku, ale jednoho dne jsem si koupil časopis Běhej.com a přijal výzvu ke společným výběhům. Poznal jsem nadšené lidi, kteří jsou nejenom běžci, ale i tvůrčí tým časopisu. Dnešní šéfredaktor Radek Narovec mě hodně motivoval. Leč moje sportovní nadšení nebylo tak silné jak se zdálo a já běhal méně a méně.

Dneska však stojím na startu maratonu a jsem tady za vás všechny kdo váháte. S myšlenkou v hlavě, se slovy na rtech: TO ALE NEJDE, JÁ….! Nevěřte tomu. Je to jen ve vás, ve vaší hlavě, je to o tom co chcete. Nikdo se vám nebude posmívat, že máte tolik a tolik, že vážíte tak a tak, jste z té či oné země, a barvy již ani nerozlišuji. Jste to VY, ten kdo říká kam se bude váš život ubírat a jestli zde příští rok budete stát se mnou.

Já tady na vás počkám, a klidně mi napište, když budete nerozhodní….pochyby jsou přirozené. Pojďte běhat, třebas s námi každý čtvrtek v prokopském údolí v Praze, jako já běhal s redakcí Běhej.com.

Těším se na vás. Zdeněk Valenta, mentor těchto stránek.

DSCN3683 DSCN3741

neboj3  neboj4

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *