Lidé od koloběžek 3

Lidé od koloběžek si své čtenáře již našli a zajímá je co se děje v zákulisí a jací lidé pro nás ty krásné stroje připravují. Příběhem třetím je tedy Michal Homola, muž jdoucí svojí cestou. Ten, který má na koloběžky svůj pohled a tvoří stroje originální a ryze české.

lidé1

  Ke koloběžkám se dostal jako většina z nás a to v dětství. Jeho první koloběžka byla ,jak sám říká asi zelená a byl to dovoz z tehdejšího NDR. A potom před několika lety, po delší odmlce měl možnost znovu se svézt. Cítil se svobodně, s úsměvem v obličeji, jel a jel. Chytlo ho to.

  Otevřel si obchůdek na elektrokola a znal pár výrobců koloběžek, tak je ve svém obchodě chtěl mít. On sám vnímá koloběžku jako způsob městské, možná i příměstské dopravy. A z toho vychází i jeho koloběžka. Ale nepřeskakujme. „Prodával jsem výhradně české koloběžky“ sděluje mi Michal. Jedním dechem však dodává „ Nelíbí se mi všechno, chci koloběžku krásnou, stylovou a bez kompromisů, s čistým designem“. Proto se rozhodl vyrobit si jí sám. Koloběh ho baví a chtěl něco, co by splnilo jeho cítění.

lidé2  lidé3

  Jak se však dostal k tak nezvyklé koncepci letmého uložení předního a zadního kola? „Jednoduše“, říká. „Dovážím kola s letmým zavěšením, a takový produkt dělá z jednoho hned dva. Z každé strany vypadá jinak“. Chtěl, aby koloběžka podle jeho návrhu měla tzv. čisté tvary-jedna průběžná trubka přes celý rám. A takovou také vytvořil. Značka Sixteen  jest toho důkazem. „Řežeme vzpěry laserem a celý rám sváříme TIG metodou, do toho nášlap má trubku kulatou v kombinaci s profilovaným materiálem“ dodává se zaujetím a nadšením v hlase Michal Homola.

  Michal chce a věří tomu, že ruční a kusová výroba, ačkoliv není nejlevnější a nemůže konkurovat cenou sériovým modelům si své zákazníky najde. „Vše máme odlišné od zbytku trhu, a jde nám o to, aby na Sixteence bylo vidět, že je ručně dělaná. Stavíme rám na míru, výšku nášlapu, barevnou skladbu to vše podle přání zákazníka,” říká Michal.

lidé4  lidé5

  Sama o sobě jeho koloběžka,  i když je menší může mít závodní ambice. „Je to v nohách závodníka a v kvalitních komponentech, které my dodáváme ke každé koloběžce“ usmívá se. V letošním roce po dohodě s Martinem Šnoblem, pojede koloběžka Sixteen na 18“ kolech s plášti Schwalbe-Kojak i Rollo ligu ČR. Mimochodem Martin jako závodník v jednom z prvních klání ligy skončil na krásném 3.místě v kategorii masters.(Pozn. redakce: Ta vůbec nejtěžší kategorie). Takže to jde i s malou koloběžkou.

lidé6  lidé7

  Jak sám přiznává tak Michal své závodní ambice nemá, jezdí na ni jen pro porovnání své fyzické kondice s vrstevníky. Chtěl by však za rok či dva, dát cestu na svém stroji okolo Česka a jeho snem je projet si na Sixteence ostrov Island. Pro tuto cestu si však postaví koloběžku speciální. Necháme se překvapit.

  Michal si splnil svůj sen, vyrábí v Čechách a jde to. Maximální množství komponentů si vyrobí sám. Plánuje koloběžku skládací s vlastním u nás vyrobeným systémem.

 

Držíme palce a přejeme si více takových!!! Do toho Michale!!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *