Cestujeme s koloběžkou-České dráhy

S tím, jak postoupila obliba koloběžky jako přibližovadla, výletního stroje nebo sportovního náčiní, vzrostl požadavek na jeho přepravu do míst vzdálených našemu bydlišti. Okolí nám známé se okouká a my chceme poznávat i jiné kraje a zajímavá místa. Proto jsem se rozhodl vytvořit pro vás stručný návod jak svůj stroj posunout o kus dál po Česku a nezažít horké chvilky při jeho přepravě. Začínáme dopravcem kolejovým a to společností České dráhy.

Z vlastní zkušenosti vám přináším rady a tipy jak koloběžku do vlaku naložit a projet kus české země. V příměstských linkách to nebývá až takový problém, jsou zde ve vlacích novějších souprav speciální oddělení, kam pohodlně s koloběžkou zajedete bez nutné demontáže a u průvodčího ve vlaku zaplatíte poplatek za stroj. V mém případě, však cesta na závody, vzdálené pouhých cca 150km od domova dala podnět pro vznik těchto řádek.

Nemusí to být vždy tak jednoduché! V každém případě, než s koloběžkou začnete cestovat, podívejte se do jízdních řádů, přístupných na vyhledavači spojení Idos, zda a za jakých podmínek se přepravují kola (ČD v současné době ještě nerozlišuje kolo od koloběžky) jako spoluzavazadlo. Pokud je označeno v piktogramech kolo v kroužku, je možná rezervace stroje, pokud je označeno ve čtverečku, je rezervace nutná. Tuto rezervaci můžete udělat při plánování cesty z pohodlí domova díky internetu na stránkách ČD viz e-Shop ČD, nebo u okénka prodejce na nádraží před příjezdem vlakové soupravy. V tomto případě však bez záruky toho, že vlak nebude obsazen a rezervován výletníky na kolech.

České dráhy na svém webu píší, že přeprava kol (my myslíme i koloběžek) je povolena ve všech vlacích ČD, ve vozech označených symbolem kola! Tento symbol si musíte na peróně u stojícího vlaku samy najít, nebo požádat někoho ze zaměstnanců dráhy o pomoc. Z vlastní zkušenosti mohu říci, nám vždy ochotně poradili. Cena za přepravu kola jako spoluzavazadla se liší podle počtu najetých kilometrů a začíná na 25,-kč za kus ve vzdálenosti 1-50km a končí 75,-kč za kus při vzdálenosti přepravy 351 km a více. Více info na webu Českých drah v sekci přeprava kol.

Postřehy z našich cest: Koloběžku s rezervací na poslední chvili na nádraží jsem naložil i do soupravy Pendolino, je zde hezký prostor na 3 stroje, takže pozor na rezervaci nebo cestu početnější skupiny. Prostor pro kola je u Pendolína vždy ve voze č.4. Dále pak soupravy typu City-Elefant nabízejí možností více, vejde se tam hodně koloběžkářů. Takřka v každém voze je možnost dvou i více koloběžek. Starší typy vláčků, řekl bych až historických nabízejí možnost přepravy někdy stísněnou a jindy okázale bohatou (viz fotografie na konci článku).

Přejeme spousty zážitků z vašich cest a nebojte se toho vyjet vlakem. A napište nám své postřehy na: redakce@rr-running-club.eu

čd4  čd1

čd2  čd3

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *