Lidé od koloběžek 2

Na Etapáku, nejtěžším koloběžkovém závodě, se letos sešla skvělá parta lidiček pohybujících se kolem těchto pekelných strojů.

Hodně mě naplnilo setkání s koloběžcem, architektem, novinářem, blogistou…a tak.

Druhým příběhem je tedy David Pasek.

lidé1

Etapák 2015
Etapák 2015

Útržky z koloběžeckého života Davida:

 V roce 2013 na svých in-line bruslích jezdil po trati legendárního, pátečního, večerního Vídeňského okruhu. Tam ho přítel upozornil na člověka ve světle žlutém dresu, používajícího k jízdě koloběžku. To ho zaujalo natolik,  že dotyčného hned na místě oslovil a domluvili se na společné vyjížďce. Nebyl jím nikdo jiný než Guido Pfeiffer- cyklista a průkopník koloběžkového sportu v Rakousku.

„Tato jízda se mi stala osudnou a já zatoužil po rychlých závodních kolech“ říká David. I když jeho sportovní cyklistický stroj ležel v roce 2014 více v garáži než na trati, byl brzy přemožen touhou po měření sil na koloběžce. Následoval první start v „Kick Ring“ na Salzburgringu, a pak v barvách rakouského národního týmu na mistrovství světa v Plzni v loňském roce. Pilný trénik se vyplatil a nebyla to žádná ostuda.”

„Letos prvně vyrazila pokořit trať skvělého etapového závodu na severu Čech tříčlenná rakouská skupina sestávající se z jezdců: Guido Pfeifferman, Jurek Milewski a já“ vzpomíná David. Tím závodem byl  “Etapák 2015”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
lidé4

O koloběhu v mé zemi:

“V Rakousku je koloběžka pro dospělé ještě skutečnou exotikou. V Holandsku, ve Finsku a u vás v Česku je tento sport a druh zábavy už hodně rozšířený. Jenom co vím, tak firma KOSTKA zdvojnásobila v letech 2013-2014 svou produkci na 20.000 koloběžek a je populární i u nás.”

“Líbí se mi také různé úpravy koloběžek, například pro jízdu v terénu a nebo pro mushing se psy. Mají k ním blízko lidé jezdící na MTB strojích jako třebas přítel Guido a nebo ti, kdo chtějí prohnat svého čtyřnohého miláčka. Můj devítiletý syn není z koloběžek úplně nadšen, ale když jedeme spolu, on na kole a já na koloběžce, snadno vyrovnám rozdíl v rychlosti jízdy. Však také mojí oblíbenou městskou koloběžku SIXTEEN brzy zdědí.”

“Snažíme se v Rakousku vytvořit širší komunitu koloběžců tím, že pořádáme různé akce. Zde si lidé mohou zdarma zapůjčit a vyzkoušet ten krásný pocit z jízdy bez pedálů.”

lidé5  lidé6

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *