Jak se jezdí na koloběžce ve Španělsku

Rád bych vám přiblížil život dvou sportovních nadšenců, nádherného páru lidí a hlavně cestovatelů, Chití Martínéz, žijící ve španělské Austurii a jejího partnera Nacho Fernandez El Islandés Errante, který žije ve španělském Oviedu. Tito dva si projeli Island na koloběžkách a pro náš magazín poskytli exkluzivní rozhovor nejenom o této cestě.

chiti hlavní chiti hlavní2 nacho a chiti1 nacho a chiti bez sněhu

Nejprve bych dal prostor Chiti, která nám napsala toto:

Je to relativně nedávno, co jsem se dostala ke koloběžkám. Asi tak před třemi měsíci.

Byla jsem právě na cyklovýpravě, kterou jsem podnikala z Vídně do Tilburgu, když jsem poprvé spatřila koloběžku. Bylo to v Kolíně nad Rýnem, kde jsem spatřila jakéhosi chlápka, jak se blíží a jede na „čemsi“, co vypadalo jako kolo, jenže on se odrážel nohou od země. Jakmile jsme se setkali, zjistila jsem, že to je zčásti koloběžka a zčásti kolo střední velikosti. Hned jsem si pomyslela: “To je super, ten stroj se mi líbí! Zbožňuji ho…“

O pár měsíců později jsem měla možnost si koloběžku vyzkoušet. To bylo na mezinárodní cyklistické show, jež se konala v Amsterdamu.

Začala jsem s modelem Big Wheel Hudora Gc205, jenž je ideální pro krátké výlety nebo i pro děti k zaučení. Ovšem ne dost pro mé ambice.

Poté jsme dostali domů koloběžky od výrobce Hannu Vierikka, jemuž mnohokrát děkujeme za jejich velkou podporu naší expedice na Islandu.

Momentálně jezdím na koloběžce Cross Max 20 D+. Je to báječný stroj.

Tato koloběžka je moje oblíbená. Její provedení, lehkost a konstrukce a přesto robustnost nezabrání přímo létavé jízdě s každým odrazem.

Trénuji vždy dvě hodiny denně, a to alespoň čtyřikrát týdně. Cesta do práce na koloběžce již patří k mému životnímu stylu.

Osobně znám jednu osobu jezdící na koloběžce – je jím můj partner Nacho. U nás v Asturii ve Španělsku ale koloběžky nejsou stále moc populárním sportem. Vlastně jsem zatím neviděla nikoho jiného, kdo by na tomto bezvadném udělátku jezdil.

chiti hory chiti klavír

Je super, jak jsou ostatní lidé motivovaní do jízdy na koloběžce stejně tak jako si užíváte jízdu na kole.

Na koloběžce můžete cestovat kamkoli. Výlety do blízkého okolí nebo na ní můžete zkrátka jet na nákup; nebo se na ní můžete vydat na cesty střední vzdálenosti do lesů nebo na velké několikadenní výlety s bagáží, jako jsme měli my v krásné zemi ledu a ohně – na Islandu.

Cestování na koloběžce je úžasná a jedinečná zkušenost. Nejen, že díky ní utužujete tělo, po těch dlouhých hodinách den za dnem, po těch ujetých dlouhých tratích vás to utuží i duševně. Takové zkušenosti ve vás vždy zanechají pozitivní dojmy. Už jen ty krásy vycházejícího slunce, vůně květin či zvlněné krajiny vás vedou. Život naplno, zdraví a nové naděje, i toho všechno je ježdění na koloběžce.

chiti nové1 chiti nové2

Toto léto (2015) jsme podnikli výpravu na Island. Ujela jsem více než tisíc kilometrů. Užili jsme si to, ale zažili jsme i divoké bouřky a zimu. Sepsali jsme o tom i článek na blogu:

http://kickbikeiceland.blogspot.com.es/

Pokud máte rádi krajinky a divokou přírodu a sporty, sledujte nás a dozvíte se o všem, co bylo krásné dobrodružství.

Byli jsme první na světě, kdo podnikli velkou výpravu na Islandu na koloběžce. Prošli jsme snad všemi možnými změnami terénu.

Momentálně promýšlíme nový plán, mnohem kratší, ovšem zaměřený na sportovnější zaměření. Jsme blázni do koloběžek – obdivovatelé onoho úžasného vynálezu.

Vydali jsme se po stopách koloběžeckých velikánů, jako jejich výrobce Hannu Vierikka nebo Alpa Kuusista, držitele rekordu, Jima Delzera atd. a budeme v nich pokračovat i nadále, přičemž je budeme neustále sledovat, poněvadž chceme s tímto sportem být i nadále v kontaktu.

Jízda na kole, plavání, běh, chození na výlety, plavání na kajaku. Těmto sportům se věnuji pravidelně.

Koloběh mi posílil svaly, které jsem nepoužívala v žádném jiném sportu a nemohla jsem je tedy procvičovat. Mé nohy jsou silnější než kdy jindy. Hodně jsem si zocelila oběhový systém a dýchací soustavu. Pevně věřím v důležitost zdraví, a proto koloběh vřele doporučuji.

chiti silniční značka nacho a chiti hory

Druhého dne jsem jela do práce na koloběžce a představila jsem si, co by se stalo, kdyby všichni lidé na dopravování používali koloběžku. Ve městech by bylo méně smogu, byla by čistší a klidnější. Lidé by byli zdravější, a proto by bylo i méně výdajů na zdraví. Vše se vším souvisí! Přála bych si, aby se koloběh stal obecně populárním.

Nejsem členkou žádného klubu. Přeji si však, abych jednoho dne mohla potkat více lidí a zorganizovat sportovní události, výlety ve volném čase. Pro muže i ženy na koloběžkách kdykoli a kdekoli.

Děkuji vám a ať máte hodně sil do odrazů!

Chiti Martínez

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *